pondělí 14. prosince 2015

Naše bydlení

Jak jistě už všichni víte, jsme tu 5. týden, a už jsme stihli vystřídat 3 baráky. První barák byl v části Trigg přímo u parku. Jednalo se o starší barák v ne moc dobrém stavu. Nejhorší zlo byly všude kapající kouhoutky, a to jak v koupelně, tak v kuchyni. Měli jsme tu smůlu, že náš pokoj byl situován přesně u koupelny. Člověk to neřeší, do té doby, než se v noci snaží usnout a s neustálým hučením puštěné vody, to prostě nejde. Další zlo na nás čekalo v podobě průtokového ohřívače (Austrálie asi ani jinak nefunguje). Ten byl připevněn na stěně v technické místnosti, se kterou jsme také sousedili. S každým puštěním vody se průtokový ohřívač spustil s hlasitým "CVAK" a nám cvaklo v hlavě. No což, po týdnu jsme si zvykli. V tomto domě jsme bydleli s českým párem (Kačkou a Ondrou - věční držáci) a pak vždy tak na cca 3 dny s dalším párem. Nejdříve to byly dvě argentinky, pak francouzský pár a poslední dvojici tvořili také francouzi, ale v tomto případě dva kluci boxerský. 
Pohled od veřejného grilu na náš barák - ten vzadu na levé straně
Nás pokoj v parkhouse



Společný obývák, který byl až zbytečně velký

Výhled z našeho pokoje přímo na obrovskou Tlustici
V prvním baráku jsme tedy žili od 9. 11. do 26. 11. 2015. Stěhování proběhlo ve velkém stylu. Vše se stěhovalo do cca 500 metrů vzdáleného baráku na střeše pidiauta. 


Z druhého baráku se stalo jedno velké smetiště. Nejenom, že už před naším příjezdem tam byla hromada věcí, ale po vyložení celého obsahu druhého baráku už nebylo vůbec nikde k hnutí. Až na naše pokoje, které jsme si pořádně uklidili.
Náš domácí byl takový koumák, že pronajal všechny pokoje a on sám s přítelkyní spal ve stanu na zahradě. Přítelkyně "domácího" byla zoufalá, a když chtěla jít spát ke známým, tak jí sdělil, že když odejde, tak se již nemá vracet...
Naše "nová" kuchyň byla opravdu v hrozném stavu. Mravenci si tu dělali cestičku přes prodlužovací kabel, který vedl z okna k druhé lednici na zahradě, až k regálu s ovocem a zeleninou. Pěkně měkkou zeleninou a shnilým ovocem. Mňamka. Vše muselo pryč. Vydrhnout a přestříkat sprejem proti hmyzu a všemu lezoucímu. Ještě, že naši čeští spolubydlící měli akorát ve škole prázdniny, takže mohli gruntovat. Tím to jim moc děkujeme ;-). Pak už jsme jen párkrát potkali švába, ale to není nic tak hrozného :-D

Pro představu níže pár fotek z okolí domu.






Sečteno podtrženo. V tomto domě jsme strávili 10 dní (od 26. do 5.12. 2015). A už nikdy víc. Hledali jsme ubytování přes Gumtree (místní stránka, kde najdete opravdu vše) a po návštěvě prvního baráku jsme měli jasno. Bereme ho. Hned jsme poslali penízky, dostali klíče a domluvili se na sobotním stěhování.

Náš aktuální dům (spíše byt s malou zahrádkou), se nachází v části Woodlands a je cca 7 minut pěšky od velkého nákupního centra Innaloo (čas cesty hodně ovlivňují místní semafory s dlouhými intervaly) :) a cca 10 minut autobusem do školy.

Dům má obrovskou společenskou místnost, koupelnu se sprchovým koutem a vanou bez sprchové hadice (ano, opravdu se špatně myje bez možnosti spláchnutí hadicí). Dále technickou místností, záchodem, kuchyní a malou kůlničkou na naše skvělá kola. 

Ikea koupelna
Technická místnost
Raketa

Za oknem nás starý pokoj a kousek dveří od kůlničky

Zahrádka se sezením a papáji na stromech

Pohled na zahrádku z plácku před společenskou místností

Společenská místnost

Pohled do kuchyně, ke vchodu a do prvního pokoje pro jednu osobu
Kuchyně

Do našeho prvního pokoje v tomto domě se vešlo přesně vše potřebné. Postel, stůj, noční stolek a vestavěná skříň. Pokoj má okno do vnitřní zahrady a sousedí s koupelnou a koupelnou sousedů. Jestli čekáte kapající kohoutky, jako z předchozích řádků, tady tomu tak není. Ale místo kapajících kohoutků jsou zde občas rezonující trubky vody. Všechny přípojky v Austrálii, co jsme zatím viděli jsou dělány natvrdo (vidět u fotky rakety), tedy v měděných trubkách, protože místní teploty by prý plastové trubky nevydržely.

Náš starý pokoj v domě ve Woodlands

Nás starý pokojíček před stěhováním - omluvte neupravenost :-)

Celý byt má celkem tři ložnice, ale momentálně jsme tu sami. Majitelé shání do zbylých pokojů další nájemníky. Kuchyň má plynový sporák a dokonce pákovou baterii ve dřezu -no... to je taky výhra. Někdy se stane, že když chce člověk umýt nádobí teplou vodou. Musí jít do technické místnosti, pustit teplou vodu a až pak mu přiteče teplá voda do kuchyně. Problém je v tom, že baterie nemá dostatečný tlak na spuštění průtokového ohřívače, takže se tomu musí pomoct.  Na některých věcech je hodně vidět, že si Austrálie žije vlastním, tak trochu, odříznutým životem a některé postupy nebo technologie nejsou vůbec známy a nebo rozšířeny do místních domů a bytů.

Po třech dnech žití v prázdném bytě a na 140 cm posteli jsme si řekli, že zkusíme přesedlat do většího pokoje. Napsali jsme naší paní domácí (Číňance s Australským manželem) a stěhování nebyl problém. Platíme stejnou částku a máme větší pokoj. Paráda! Od soboty tedy spíme na 160 cm (queen size bed), máme tu dvě vestavěné skříně, stůl z předchozího pokoje a noční stolek. Spíme tu jako králové. Viz níže přidané foto.




V pondělí se k nám stěhuje jeden Čech (Pavel) a prý nějaká Ruska na 3 týdny. Tak uvidíme jak to dopadne. Ruska se nakonec nekonala. Bydlíme jen s Pavlem. Pořídili jsme si bazén na zahradu.








Žádné komentáře:

Okomentovat